logo skc

  

 

BEOGRADSKI MADRIGALISTI

301bg_ma.jpg

 

UTORAK, 30. JANUAR U 20.00

VELIKA SALA

MUZIKA ZAPADNE EVROPE
Hor „Beogradski madrigalisti” osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja. Na repertoaru su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.
Kuriozitet je da je ovaj hor prvi od svih naših horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972), kao i da je jedini naš hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970).
Među osvojenim priznanjima posebno se ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu. Hor je u poslednje vreme učestvovao na festivalima i takmičenjima u  Veneciji (Venezia in Musica), Rimu (Musica sacra a Roma) Velsu (Llangollen International Musical Eisteddfod), Bugarskoj (Internacionalni festival Sv. Atanas Veliki)...
Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike 1991. godine Srpska pravoslavna crkva odlikovala je hor „Beogradski madrigalisti” Ordenom svetog Save.
Tokom dugogodišnjeg rada, Horom su dirigovali: Milan Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić, Aleksandar Vujić i drugi. Sadašnji dirigent hora je maestro Aleksandar Brujić.

Pin It

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd