logo skc

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

MINIRANJE MUZEJA - RAD FREDA VILSONA

2022-03-29filmforum-vilson.jpg

UTORAK, 29. MART U 19.00 VELIKA SALA
CIKLUS: UMETNOST, FILM I DEKOLONIZACIJA 03
TEMA: MINIRANJE MUZEJA - RAD FREDA VILSONA
projekcije primera sa razgovorom
Umetnik Fred Vilson je, 1992. godine, dobio poziv od Istorijskog društva Merilenda da interveniše u okviru muzejske postavke koristeći se zbirkama koje je posedovao lokalni muzej. Vilson je prosto sučelio artefakte koji su se slagali po vremenu nastanka i korišćenja, ali su bili delovi različitih zbirki, stvarajući asamblaže koji su iznosili istorijske istine i institucionalne činjenice koje nije bilo lako prihvatiti. Kolevka za bebe sa maskom pripadnika Kju-kluks-klana, ili srebrnina za kuhinju zajedno sa okovima onih koji su dovedeni kao roblje da služe u tim istim kuhinjama. Kod nekih artefakata to čak nije ni bilo nužno, budući da su sami za sebe sadržali istu takvu poruku o dva sučeljena sveta, poput portretne slike mladog naslednika velikog poseda, Henrija Darnala III, kao deteta, iza koga se nazire dete druge rase, a istog uzrasta, sa metalnim okovratnikom koje je tu bilo da igra neku vrstu kućnog ljubimca. Ovaj Vilsonov rad je ušao među klasike institucionalne kritike treće generacije, i uticao na to da se segmenti istorijskih zbirki različitih muzeja sve više izvlače iz neke navodne neutralnosti i podvrgnu kritici današnjeg vremena.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account