logo skc

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

STIHOVI MAJE ANGELOU

2022-03-15filmforum-angelou.jpg

UTORAK, 15. MART U 19.00 VELIKA SALA
CIKLUS: IZVOĐENJE POEZIJE NA FILMU
TEMA: STIHOVI MAJE ANGELOU
predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera
predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković
Lik pesnikinje Džastis, koji je u filmu „Poetska pravda“ Džona Singltona iz 1993. igrala Dženet Džekson, osmišljen je tako da personifikuje tipičnu emotivnu i samosvesnu, urbanu, mladu afroameričku pesnikinju, te se, da bi to postigao, već pomenuti scenarista i reditelj poslužio stihovima Maje Angelou, koje ona izgovara u momentu u kome se taj film definitivno odvaja od onog za čiji nastavak je proglašavan („Žestoki momci“, nastao dve godine ranije). Maja Angelou pojavila se i u jednoj od sporednih uloga u tom filmu, i to je samo jedna od desetak njenih zapaženih filmskih uloga. Oprobala se i kao scenaristkinja, uglavnom u televizijskim produkcijama, pa i kao rediteljka, prvo u jednoj od epizoda tv serijala „Vizije“, iz 1976, da bi potom režirala i celovečernji film pod nazivom „Dole u delti“, 1988. Pa ipak, njene brojne kulturološke, društvene i političke uloge dovele su do toga da je bila najvidljivija u različitim dokumentarnim projektima, koji su tematizovali izuzetno širok dijapazon njenih interpersonalnih odnosa - od njenih bliskih prijateljstava sa Malkolmom Eksom i Martinom Luterom Kingom, pa do čitanja njenih pesama na inauguraciji Bila Klintona, skoro tri decenije kasnije. Fokus ovog programa biće na izvođenju njene poezije na mnoštvu video i filmskih snimaka, ali će oni biti prošarani snimcima u kojima se i ona sama pojavljuje, posebno tamo gde igra samu sebe.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account