logo skc

UTORAK, 8. NOVEMBAR U 19.00

Godišnja izložba dizajn sekcije 22

Najznačajniji segment programa 19. Međunarodnog salona stripa 2022. godine svakako je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića u autorskom konceptu i selekciji izložbenih eksponata Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

Opširnije

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Kritičko izdanje dela Ive Andrića

razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta

SREDA, 30. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA razgovor o pokretanju, značaju, razvoju i rezultatima projekta učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora
Opširnije

UTORAK, 29. NOVEMBAR U 19.00 VELIKA SALA

Stihovi Dantea Aligijerija

Polazna tačka za ovo izdanje „Izvođenja poezije na filmu“ biće

Opširnije

ČETVRTAK 3 –14. NOVEMBAR

ILUSTRACIJA U FILMU

Izložba „Ilustracija u filmu“ pokazuje raznoliku zastupljenost ilustracije u oblastima

Opširnije

Stihovi Omara Hajama

2022-05-24_filmforum_-_poezija_na_filmu_-_kajam_05.jpg

UTORAK, 24. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

ciklus: Izvođenje poezije na filmu

predavanje i razgovor sa analizom inserata iz filmova

predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Abu’l Fat Omar Ibn Ibrahim Hajam, persijski naučnik, mislilac i pesnik živeo je krajem jedanaestog i početkom dvanaestog veka, ali je na zapadu postao veoma popularan tek u devetnaestom, i to posebno zaslugom prerafaelita, a i novom modom orijentalizma u kulturi u umetnosti koja je tada zahvatala evropski kontinent. Citiranje njegovih stihova može se pratiti gotovo u kontinuitetu još od samih početaka kinematografije, pa sve do danas (bio je veoma korišćen filmski lik, a njegove pesme referenca pre tačno sto godina). Jedan od novijih filmova u kojem oni igraju znatnu ulogu jeste „Kraljica pustinje“ Vernera Hercoga, iz 2015, a pojavljuju se u filmovima potpuno divergentnih i stilskih i žanrovskih odrednica, od „Dvaneast majmuna“, ironične distopije Terija Gilijama iz 1995. do klasičnog vesterna „Duel na suncu“ Kinga Vidora iz 1946, bizarnog kvazibiografskog filma Kena Rasela o Rudolfu Valentinu, snimljenog 1977, pod nazivom „Valentino“, do „Neverne“ Adriana Lina iz 2002, kao neke vrste rimejka „Neverne žene“ Kloda Šabrola iz 1969. Naravno, pored mnoštva evropskih i američkih autora, tu su i iranski, od Darijuša Merdžuia i njegovog filma „Dobro je biti nazad“, iz 2012, preko Mohsena Mohmalbafa i filma „Tišina“ iz 1998, Abasa Kijarostamija, to jest filma „Vetar će nas nositi“, pa sve do iransko-jermenskog autora Varuja Karima Masihija, to jest njegovog filma „Sumnja“ iz 2009.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account