logo skc

  

  

 

SUBOTOM I NDELjOM OD PRVA GRUPA 11h DRUGA GRUPA OD13 h

SKC-OVA BESPLATNA ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE UZRASTA OD 7 DO 15 GODINA

UPIS POLAZNIKA u SKC-ovu BESPLATNU ŠKOLU STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE UZRASTA OD 7 DO 15 godina starosti, vršiće se od 2. i 3. aprila, pa tokom cele kalendarske, 2022. godine.

PETAK 29. APRIL U 19.00 VELIKA SALA

Đ. Pučini: BOEMI OPERA

Opera „Boemi“ napisana je u četiri čina i predstavlja jedan od najizvođenijih i najuspelijih radova Đakoma Pučinija.

ČETVRTAK, 12. MAJ U 18.00 VELIKA SALA

Vedrana Rudan: Doživotna robija

U najnovijem romanu „Doživotna robija“, prvom posle čak šest godina, Vedrana Rudan piše o svojim omiljenim temama, odnosu roditelja i dece, kao i o tome šta znači biti istinski slobodan.

PONEDELJAK, 23. MAJ U 20.00 VELIKA SALA

Koncert studenata trombona

Koncert studenata trombona

PONEDELJAK, 23. MAJ U 20.00 VELIKA SALA Koncert studenata trombona klasa Aleksandra
hostgator discount

Stihovi Omara Hajama

2022-05-24_filmforum_-_poezija_na_filmu_-_kajam_05.jpg

UTORAK, 24. MAJ U 19.00 VELIKA SALA

ciklus: Izvođenje poezije na filmu

predavanje i razgovor sa analizom inserata iz filmova

predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković

Abu’l Fat Omar Ibn Ibrahim Hajam, persijski naučnik, mislilac i pesnik živeo je krajem jedanaestog i početkom dvanaestog veka, ali je na zapadu postao veoma popularan tek u devetnaestom, i to posebno zaslugom prerafaelita, a i novom modom orijentalizma u kulturi u umetnosti koja je tada zahvatala evropski kontinent. Citiranje njegovih stihova može se pratiti gotovo u kontinuitetu još od samih početaka kinematografije, pa sve do danas (bio je veoma korišćen filmski lik, a njegove pesme referenca pre tačno sto godina). Jedan od novijih filmova u kojem oni igraju znatnu ulogu jeste „Kraljica pustinje“ Vernera Hercoga, iz 2015, a pojavljuju se u filmovima potpuno divergentnih i stilskih i žanrovskih odrednica, od „Dvaneast majmuna“, ironične distopije Terija Gilijama iz 1995. do klasičnog vesterna „Duel na suncu“ Kinga Vidora iz 1946, bizarnog kvazibiografskog filma Kena Rasela o Rudolfu Valentinu, snimljenog 1977, pod nazivom „Valentino“, do „Neverne“ Adriana Lina iz 2002, kao neke vrste rimejka „Neverne žene“ Kloda Šabrola iz 1969. Naravno, pored mnoštva evropskih i američkih autora, tu su i iranski, od Darijuša Merdžuia i njegovog filma „Dobro je biti nazad“, iz 2012, preko Mohsena Mohmalbafa i filma „Tišina“ iz 1998, Abasa Kijarostamija, to jest filma „Vetar će nas nositi“, pa sve do iransko-jermenskog autora Varuja Karima Masihija, to jest njegovog filma „Sumnja“ iz 2009.

Pin It
© 2021 SKC Beograd

Please publish modules in offcanvas position.

Studentski kulturni centar - Kralja Milana 48, Beograd

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account